Pares i mares davant la PAU
Pagament de la matrícula de la PAU
Consells per a mares i pares d’alumnes que es presentaran a la PAU
Ja s’acosta la PAU, i aquesta etapa pot ser molt estressant i generar angoixa als fills. La pressió per assolir determinades expectatives pot minvar el rendiment i afectar la confiança. Per això, com a pares i mares, el més important és crear el clima que afavoreixi més cada estudiant de manera individual i personalitzada. A continuació, us oferim alguns consells per ajudar a fomentar la motivació, mantenir la força de voluntat i evitar que es desanimin si apareixen dificultats.
Mantenir hàbits i costums saludables
És fonamental incentivar i col·laborar perquè es cuidin els dies previs a l’examen. Fer esport ajuda a alliberar tensions i energia acumulada, una alimentació equilibrada afavoreix els processos cognitius, i un descans adequat és clau per a la concentració. A més, és recomanable evitar hàbits poc saludables, tant pel que fa a l’alimentació (com menjar ràpid, consumir begudes energètiques, excés de cafè o sucres) com a les activitats d’oci (cal mantenir espais de desconnexió agradables, però sense que interfereixin en l’estudi). Utilitzar l’oci com a recompensa a l’esforç d’un dia.
Propiciar entorns agradables i facilitadors
Cada estudiant treballa millor en condicions concretes. És important conèixer quines són les millors per al nostre fill i intentar respectar-les. Per exemple, si es concentra més bé al despatx de casa, podeu cedir-li aquest espai durant aquesta setmana.
Mostrar interès sense generar pressió
Aquests dies són molt importants per a ells, així que heu d’acompanyar-los sense fer-los sentir encara més ansietat. Cal expressar afecte, suport i confiança, evitar preguntes constants sobre si han estudiat. És millor fer servir reforç positiu (reconèixer els seus esforços i donar-los ànims) en lloc de càstigs (imposar conseqüències negatives si no compleixen certes expectatives).
Respectar el seu espai personal
L’adolescència és una etapa plena de canvis i, en moments d’estrès, poden aparèixer discussions o malentesos que afectin la seva autoestima i el seu rendiment. Per això, és important no pressionar-los excessivament. Podeu oferir suport, però no recordar-los constantment que hi sou.
Mantenir la normalitat amb empatia i comprensió
No es tracta de canviar la rutina familiar radicalment. La clau és mantenir un ambient tranquil i estable, mostrat una mica més d’atenció i fer-los saber que valorau el seu esforç.
No jugar a ser matemàtics
No doneu una importància excessiva a les notes ni feu comparacions amb altres alumnes. El que és important és reconèixer la implicació i l’esforç que han mostrat. Si el resultat no és el que esperaven, cal evitar la desmotivació i la crítica. Ajudau-los a desenvolupar la seva resiliència i la capacitat de refer-se davant una dificultat. Celebrau no només els resultats, sinó també el camí recorregut.
Posar en perspectiva la importància d’un sol examen
Un examen no defineix tot un futur. Valoreu el procés complet i els esforços fets durant el curs: destacau-ne sempre algun aspecte positiu i ajudau-los a trobar estratègies per millorar allò que els ha costat més. Heu de fer-los entendre que han d’anar a per totes, però que, si no va bé, cercareu un pla B.
Deixar que facin les coses per si mateixos
«Fer per algú allò que pot fer per ell mateix no és ajudar-lo, sinó fer-lo inútil». És essencial donar-los autonomia i confiança en les seves pròpies capacitats.
Gestionar les pròpies emocions com a pares
Els fills capten el vostre estat d’ànim. Si us veuen excessivament preocupats o nerviosos per la PAU, poden incrementar la seva pròpia ansietat. Evitau frases com «Si no treus bona nota, no podràs fer la carrera que vols», i substituïu-la per «Fes-ho tan bé com puguis; confiam en tu».
Com a tancament: «Educar no és donar carrera per viure, sinó temperar l’ànima per a les dificultats de la vida» .