Oficina per al Programa d'Orientació i Transició a la Universitat

L’any acadèmic 2003-2004 es va constituir una comissió mixta entre la Conselleria d’Educació i Cultura i la Universitat de les Illes Balears amb l’objectiu de desenvolupar actuacions als centres d’educació secundària per millorar i ampliar la difusió dels ensenyaments que s’ofereixen a la Universitat, potenciar la coherència del sistema educatiu amb el traspàs d’informació entre nivells educatius, especialment entre l’educació secundària i l’ensenyament universitari, i acostar alumnes i docents dels diferents nivells.

En el marc d’aquesta comissió es va dissenyar el Programa d’orientació i transició a la Universitat (inicialment conegut com a POTU i que actualment, des de l’any 2017, és reconegut per l’acrònim PortUIB) per desenvolupar les actuacions que havien de donar a conèixer l’oferta d’estudis universitaris i fomentar els ensenyaments superiors a la nostra comunitat. De llavors ençà, el PortUIB ha anat augmentant les seves tasques i actualment ofereix un ampli ventall d’activitats, materials i recursos.

Perquè la UIB integri la transició i l’orientació a la Universitat com a eix transversal per a cadascuna de les seves polítiques es va crear l’Oficina per al Programa d’Orientació i Transició a la Universitat (acord executiu 14705 del 23 de novembre de 2022). Així mateix, el Programa d’orientació i transició a la Universitat s'integra dins l’oficina; aquesta inclusió permet la conversió del programa indicat en oficina, que n’amplificarà la visibilitat i en permetrà la integració en l’organigrama institucional.

Funcionalment depèn del Vicerectorat d'Estudiants de la UIB, i els seus tècnics són professors de secundària adscrits en comissió de serveis a la Direcció General d’Universitats i dos PTGAS de la UIB. Una professora de la UIB exerceix les funcions de directora de l'oficina.

Estructura i personal

Margarita Payeras Llodrá
Directora
Edifici Gaspar Melchor de Jovellanos. Campus universitari
Tel.: 971 17 26 10
 
Miquel Amorós Puig 
Coordinador tècnic
Edifici Mateu Orfila. Campus universitari
Tel.: 971 17 24 36
 
Edifici Mateu Orfila. Campus universitari
Tel.: 971 17 20 27
 
Edifici Mateu Orfila. Campus universitari
Tel.: 971 17 20 27
 
Auxiliar administratiu
Edifici Mateu Orfila. Campus universitari
Tel.: 971 17 20 27
 
Sergio Izquierdo Ortega
(SOIB Jove: Qualificats Sector Públic, Universitat i entitats locals 2024)
Edifici Mateu Orfila. Campus universitari
Tel.: 971 17 24 36
Maria de Lluc Rigo Bordoy
(SOIB Jove: Qualificats Sector Públic, Universitat i entitats locals 2024)
Edifici Mateu Orfila. Campus universitari
Tel.: 971 17 24 36
Seu d’Eivissa i Formentera. Antic edifici de la Comandància
Seu de Menorca. Can Salort

 Orientació personalitzada

Proves Cangur

 *Docents a temps complet en comissió de serveis designats pel Govern de les Illes Balears, d’acord amb el conveni específic de col·laboració entre el Govern de les Illes Balears i la Universitat de les Illes Balears en relació amb el Programa d’orientació i transició a la Universitat

*Docent a temps parcial per a la preparació i organització de les Proves Cangur, d’acord amb el conveni específic de col·laboració entre el Govern de les Illes Balears i la Universitat de les Illes Balears en relació amb el Programa d’orientació i transició a la Universitat

Objectius del programa

Objectius inicials

  • Identificar serveis, programes i activitats relacionats amb l’orientació, la transició i l’acolliment a la Universitat.
  • Assenyalar les llacunes relatives a algun d’aquests aspectes, per tal d’identificar necessitats en relació amb la informació i l’orientació.
  • Assessorar adequadament els serveis, programes i iniciatives, etc., i col·laborar-hi, i donar-hi suport.
  • I completar-los amb la proposta d’accions noves fins ara no previstes.

Objectius generals actuals

  • Identificar mancances i aspectes millorables en tots els temes relacionats amb la informació, la comunicació, l’orientació i la transició a la Universitat, especialment adreçades als centres d’educació secundària.
  • Dissenyar i realitzar programes i activitats relacionats amb la captació i l’acolliment d’alumnes a la Universitat, i amb la difusió dels estudis universitaris, del coneixement científic, social i cultural, i de la recerca de la UIB.
  • Promoure accions relacionades amb el suport a la informació i a l’orientació útils als estudiants de secundària i al seu professorat (orientadors, tutors, etc.), especialment els que poden facilitar el procés de transició a la Universitat.
  • Millorar la col·laboració secundària-UIB, i la comunicació entre els dos nivells educatius.
  • Valorar i complementar els programes i accions que la UIB desenvolupi o proposi en relació amb aquests objectius, i donar-hi suport.

Filosofia

La filosofia de l'Oficina es fonamenta en el compromís amb l'equitat i la inclusió dins el sistema educatiu, amb un enfocament en la coordinació i la connexió entre els diferents nivells educatius. Es cerca fomentar una transició fluïda cap a l'educació superior, promovent alhora una societat més preparada i cohesionada. Aquesta visió s'alinea amb els objectius de l'Agenda 2030 per assegurar una formació de qualitat accessible per a tothom.


Missió

La missió principal de l'Oficina és coordinar, promoure, assessorar i implementar iniciatives que facilitin l’accés a l’educació superior, posant èmfasi en la qualitat de l’orientació acadèmica, vocacional i professional. Això inclou reduir l’abandonament escolar, garantir la continuïtat dels estudis i assegurar una transició òptima cap al món acadèmic universitari i laboral.


Visió

Es pretén que l'Oficina esdevingui un referent a les Illes Balears en la transició a la Universitat i en l’orientació educativa. La seva aspiració és construir un sistema integrador que ofereixi a cada estudiant les eines necessàries per prendre decisions informades i encertades, fomentant una societat inclusiva i preparada per als reptes del futur.


Valors

  • Equitat i inclusió: Garantir que tots els estudiants tinguin igualtat d’oportunitats d'accés a una educació de qualitat.
  • Col·laboració: Treballar en xarxa amb centres educatius, famílies, orientadors i institucions educatives.
  • Innovació: Utilitzar metodologies modernes i recursos actualitzats per adaptar-se a les necessitats canviants.
  • Orientació centrada en la persona: Atendre les capacitats i interessos de cada individu per facilitar decisions acadèmiques i professionals.
  • Compromís social: Promoure una educació que fomenti valors ètics i responsabilitat social.

Principis Rectors

  • Orientació integral i personalitzada: Basada en l’anàlisi de les aptituds i interessos de cada estudiant.
  • Col·laboració entre nivells educatius: Coordinació estreta entre educació secundària, famílies i la Universitat.
  • Promoció de l’aprenentatge continuat: Oferir eines i suport per a la transició acadèmica i laboral.
  • Perspectiva d’equitat de gènere i inclusió: Assegurar que les diferències no siguin un impediment per a l’accés a oportunitats educatives i professional.
  • Proactivitat i adaptabilitat: Identificar necessitats, mancances i oportunitats per millorar constantment els programes d’orientació, transició i acollida, introduint estratègies innovadores per afrontar nous reptes educatius i socials.
  • Promoció del coneixement i la innovació: Col·laborar amb altres unitats i serveis de la UIB per dissenyar activitats que fomentin els estudis superiors, la investigació i la difusió de coneixements científics, culturals i socials.

Sentit d’Identitat

L’Oficina es percep com un servei important dins del sistema educatiu de les Illes Balears, amb un paper actiu en la generació d’oportunitats per als estudiants i les seves famílies. Això es reflecteix en la seva connexió directa amb els centres educatius, les facultats i serveis de la UIB i la societat en general, reafirmant-se com un pilar per a la cohesió educativa i social.

El seu sentit d’identitat està profundament arrelat en el compromís amb la millora social, la promoció del coneixement i la capacitació dels joves com a ciutadans preparats per contribuir al progrés de la societat balear i global.

Característiques del col·lectiu al qual s'adreça

Durant el període inicial de funcionament del PORT-UIB, aquest programa es va adreçar a tres col·lectius diana:

  • Estudiants no universitaris, especialment en les etapes d’ESO, batxillerat i formació professional (requereixen sobretot accions d’informació, motivació i orientació en relació amb la continuïtat dels estudis).
  • Estudiants no universitaris que es troben propers o ja immersos en el procés de transició cap als estudis superiors.
  • Estudiants universitaris i l’àmbit de la mateixa UIB.

En l’actualitat els col·lectius diana serien:

  • Professorat de secundària
  • Professorat universitari
  • Orientadors de secundària
  • Estudiants de secundària obligatòria i de batxillerat
  • Estudiants de cicles formatius de grau superior
  • Mares i pares d’alumnes de secundària
  • Mitjans de comunicació
  • Societat en general (especialment sectors de l’Administració relacionats amb temes de formació i orientació, associacions empresarials amb departaments de formació i orientació laboral, etcètera)

Àrees d'actuació

A aquestes àrees corresponen els següents objectius i camps o àmbits d’actuació principals:

Col·laboració i comunicació secundària-UIB

Objectius específics:

  • Garantir la relació i la comunicació entre el professorat de secundària i la UIB
  • Facilitar la coordinació entre els estudis no universitaris i universitaris

Activitats que corresponen, entre d’altres:

  • Informació a serveis d’orientació (seminari d’orientadors, jornades per a orientadors, informadors, professorat, etc.)
  • Web, bústia electrònica, etc.
  • Conferències, jornades, etcètera

Informació, captació d’alumnes i orientació

Objectius específics:

  • Facilitar la informació i l’orientació de l’alumnat de secundària
  • Difondre els estudis de la UIB
  • Divulgar la UIB i el seu paper com a institució de formació superior i de recerca de qualitat

Activitats que corresponen, entre d’altres:

  • Campus cientificotècnic d’estiu
  • Xerrades en centres de secundària, adreçades a alumnes i famílies
  • Jornades de portes obertes, adreçades a alumnes i famílies.
  • Actuacions adreçades a col·lectius específics: professionals, cicles formatius de grau superior
  • Aules taller demostratives a les distintes facultats i escoles universitàries (exemples: Demolab, Demotec, Arqueodrom)
  • Ciberespai per a estudiants de secundària, bústia de consultes, passeig virtual pel campus, POTUGame, etc.
  • Divulgació de la recerca de la UIB.

Aquestes àrees d’acció inicialment considerades es transformaren, a l’efecte d’operativitat, en àmbits d’agrupament de les activitats en els successius plans d’acció.

Normativa

Transparència