Cicles formatius de grau superior (CFGS)
Què són?
Et prepararan per a l’exercici qualificat de diverses professions, et proporcionaran la formació necessària per adquirir la competència professional característica de cada títol, a més decomprendre l’organització i les característiques del sector corresponent, com també et permetran l'accés a estudis superiors.
Hi ha dos tipus:
- Cicles formatius de grau mitjà (CFGM): s’hi accedeix amb el títol de Graduat en ESO, amb proves d’accés o amb Formació Professional Bàsica (FPB).
- Cicles formatius de grau superior (CFGS): s'hi accedeix amb el batxillerat, amb CFGM o amb proves d’accés.
També hi ha l'opció de la formació professional dual: un model de formació professional que combina la formació dels alumnes al centre educatiu amb l'activitat laboral retribuïda i la formació a l'empresa (contracte de treball per a la formació i l'aprenentatge).
Quin són els següents continguts?
Els seus continguts s’estructuren en mòduls i són exclusivament de caire professional, és a dir, relacionats amb el camp professional elegit.
Per altra banda, es combina la formació teòrica amb la pràctica: una part de la formació es fa als centres educatius i una altra part a les empreses, amb unes pràctiques en un entorn real de feina, d'acord amb el programa formatiu corresponent. A més, també hi ha uns mòduls de formació i orientació laboral i d’iniciativa emprenedora.
A les Illes Balears s’ofereix una àmplia oferta de famílies professionals, i dins cada una pots trobar un o més cicles formatius de grau mitjà o grau superior.
Què són i quina durada tenen els cicles formatius de grau superior (CFGS)?
Els cicles formatius de grau superior (CFGS) són estudis per aprofundir en coneixements d’un determinat àmbit professional (energia i aigua, electricitat i electrònica...).
Amb aquest títol podràs accedir a categories professionals qualificades i assegurar la teva incorporació al món professional.
Tenen una durada de dos cursos acadèmics, i s’obté el títol de tècnic superior en l’especialitat que s’ha cursat (per exemple: Tècnic Superior en Eficàcia Energètica i Energia Solar Térmica.)
Com es pot accedir als CFGS?
L’accés al CFGS es pot fer, entre d'altres:
- amb el títol de batxiller
- amb el títol de tècnic (CFGM)
- superant la prova d’accés de grau superior per als més grans de 19 anys
- superant la prova d’accés a la Universitat per als més grans de 25 anys.
Consulta la modalitat de batxillerat preferent per a cada cicle a la web <fp.caib.es>.
Més informació
- Oferta formativa, procés d'admissió...
- Preguntes freqüents
- Famílies professionals dels cicles formatius
- Formació professional dual
- Pàgina web TodoFP
- Cursos d'especialització de Formació Professional
- Punt d'Orientació Acadèmica i Professional (POAP)
I després dels CFGS, puc accedir a la Universitat?
El títol de tècnic superior dona accés als estudis universitaris que tenen vinculació amb el CFGS realitzat. Aquesta via accés no requereix fer la prova d’accés a la Universitat (PBAU). La nota d'accés a la Universitat és la mitjana de l'expedient acadèmic del cicle formatiu de grau superior, encara que opcionalment es pot fer el bloc d’admissió de la PBAU per apujar la nota.
Els cicles formatius de grau superior proporcionen una sèrie d’avantatges a l'hora de continuar amb un grau universitari, com ara afrontar la carrera amb els coneixements pràctics adquirits durant el CFGS i també gaudir de reconeixement de crèdits universitaris amb mòduls cursats al CFGS.