Introducció a la fractalitat
En aquesta activitat es presentarà què és un objecte fractal i es relacionarà amb objectes reals. En particular, es calcularà la dimensió fractal de la costa de Mallorca i es mostraran mecanismes per generar objectes fractals.
Data, horari i lloc
- Dia 25 de juliol de 2022, de 10 a 13 hores
- Campus universitari
Objectius
Els objectius específics es poden agrupar de la manera següent:
- OE1. Progressar en l’adquisició d’habilitats de pensament matemàtic, com analitzar i investigar, interpretar, formular i comunicar de manera matemàtica, usant les representacions adequades, fenòmens i problemes en diferents contextos.
- OE2. Valorar la importància de la mesura tant en la vida quotidiana com en l’àmbit científic i aplicar procediments (instruments, fórmules o algun altre) per obtenir mesures de manera directa o indirecta i fer estimacions en diferents contextos.
- OE3. Reconèixer, descriure i analitzar figures planes i cossos geomètrics, identificar les que són presents en l’entorn i emprar-ne les propietats i relacions per interpretar millor aquest entorn, resoldre problemes, gaudir de la bellesa que generen i desenvolupar la creativitat i la imaginació.
Destinataris
- Estudiants de secundària de qualsevol cicle, preferentment a partir del segon cicle.
Continguts
Els continguts no corresponen en general al currículum de secundària. En qualsevol cas, els agruparem de la manera següent:
- C1: Plantejament d’investigacions matemàtiques escolars en contextos numèrics i geomètrics.
- C2: Entendre les característiques dels objectes fractals i adquirir-ne el vocabulari específic: autosimilitud, complexitat i dimensió fractal.
- C3: Ampliar el rang d’objectes geomètrics. Saber identificar si un objecte és fractal.
Metodologia
L’estudi de la fractalitat a través de l’activitat s’ha pensat amb l’objectiu que els alumnes s’aproximin al coneixement de manera intuïtiva mitjançant situacions properes, com la introducció de figures geomètriques conegudes i figures reals del dia a dia. L’activitat va adquirint cada vegada més complexitat, i n’ampliam progressivament l’aplicació a problemes relacionats amb fenòmens naturals, com és la costa de Mallorca.
La calculadora s’incorpora com a eina per aprendre les matemàtiques, ja que potencia la investigació i la comprensió de conceptes matemàtics. Durant l’activitat, els alumnes hauran de reconèixer la conveniència d’emprar l’eina per fer de manera ràpida i eficaç uns càlculs com els logaritmes o les fraccions de nombres molt rars. En el cas dels cursos que encara no hagin vist la funció logaritme, per exemple, ens serviria també per evitar introduir un concepte que ja veuran a l’etapa educativa corresponent i centrar-nos en la fractalitat.
Finalment, l’ús de mitjans audiovisuals, principalment imatges, els ajudarà a veure i comprendre conceptes i propietats dels objectes fractals.
Ponents
Maria del Mar Bibiloni, Raquel Fernández, Cristina Giossi, Tomás Martínez, Jordi Penalva. Departament de Ciències Matemàtiques i Informàtica
Inscripció
Els alumnes interessats poden emplenar el formulari de preinscripció.
Una vegada admesos, podran formalitzar la matrícula i fer el pagament de 10 euros en concepte de matrícula.
Us recordam que la Universitat pot anul·lar un taller perquè no hi ha el nombre mínim d’alumnes matriculats.
Observacions
- Durada: 3 hores
- Llengua vehicular: català
- Nombre de places: 30