Planificació, tècniques d?estudi i estratègies d?aprenentatge per a pares d?alumnes de primària

Com podem elaborar un pla d'estudi

En aquestes edats és molt important que els pares facin un seguiment de la feina que fan els fills. A més, seria molt beneficiós ajudar-los a dur una planificació i un ordre en els estudis.

Abans de començar a estudiar, és molt important desenvolupar un pla d'estudis o pla de treball per aconseguir una bona estructuració del temps que dedicarà a l'estudi, tenint en compte el nombre de matèries, la dificultat de cada una i el temps de què disposa; per exemple, s’han de revisar les activitats extraescolars que fa cada dia o setmanalment. A més, una cosa és el temps teòric i una altra el temps real que finalment hi dedica. La idea és aconseguir igualar-los, encara que de vegades no és tan important les hores dedicades com que siguin profitoses.

Un altre aspecte a tenir en compte es valorar les seves capacitats. Hi ha infants que requereixen més hores d’estudi i d’altres, menys. A més, cadascú té un ritme propi de feina.

Per millorar la seva motivació, és recomanable utilitzar l’oci com a premi per estudiar. És a dir, que primer estudiï o faci les activitats de classe i que després descansi i faci les activitats d’oci.

No us preocupeu si al principi no compleix la planificació. La idea és anar ajustant-la d’una manera més exacta a les seves necessitats. A més, sempre poden sorgir imprevistos.

Una vegada que hàgiu creat el seu horari i hàgiu pensat en la planificació, podrà començar a estudiar i podrà fer-ho d’una manera més productiva.

Pautes per seguir abans de començar a estudiar

  1. Preparar tot el material que l’infant hagi d’utilitzar. Quins temes li toca mirar avui?
  2. Fer una distribució flexible del temps. Per exemple, si avui li toca mirar dos temes, dividir el temps de què disposa per la meitat o repartir-lo proporcionalment en funció de la dificultat.
  3. És convenient que comenci per les assignatures que li resultin més difícils i que acabi per les més fàcils o divertides.

Pautes per seguir durant l’estudi

  1. Si té apunts, passar-los a net
  2. Prelectura: lectura d'aproximació
  3. Anotacions al marge. Subratllar les idees principals
  4. Resum del contingu
  5. Esquema gràfic
  6. Memorització (repetició)
  7. Repassos setmanals (si l’examen és a prop, repassos diaris)

L’objectiu d’aquestes pautes és que el coneixement passi de la memòria a curt termini (memòria que dura uns minuts) a la que és a llarg termini (memòria il·limitada). Per tant, com més treballi i més temps retingui els coneixements a la memòria, menys els oblidarà. La memorització dels conceptes ha d’anar lligada a l’enteniment. Entendre els conceptes és important a l’hora de memoritzar-los. Hem d’evitar l’expressió de «repetir com un lloro», encara que hi ha dades (noms o xifres) que seria més necessari memoritzar. En definitiva, l’infant ha de repetir els conceptes a la ment, però repetir-los a la vegada que els entén. Encara que la memorització s’hagi posat de banda, tots els punts de la llista ajuden a memoritzar. Per tant, val més entendre el concepte de memorització com a repetició.

Pautes per seguir durant l’estudi

Diferents maneres d'estudiar

Cada persona és un món i a cadascú li resulta eficaç una manera d'estudiar. Abans de decantar-nos per cap, convé repassar les principals maneres d'estudiar (esmentades anteriorment) i saber en què consisteixen i quins avantatges reporta cada una a l’infant.

Hi ha infants que són més visuals i d’altres, més auditius. Això vol dir que n’hi ha que tindran més facilitat visualitzant els coneixements, llegint, associant imatges, utilitzant colors cridaners, fent esquemes... I d’altres escoltant a classe, enregistrant-se mentre estudien, dient les lliçons en veu alta a algú o a si mateixos, o tractar d’explicar-les a algun company. Es creu que la combinació d’aquestes dues maneres d’estudiar ajuda més a la memorització.

Estratègies d'aprenentatge

Les estratègies d’aprenentatge són eines del pensament que ajuden a potenciar-lo. Tenen un caràcter intencional i necessiten un pla d’acció. Per aconseguir posar-les en marxa, aplicam una sèrie de tècniques d’estudi.

N’existeixen de diferents tipus i en cada una seguim el mateix procés de comprensió significativa.

Estratègies d'aprenentatgeAquestes estratègies promouen l’aprenentatge autònom, independent, realitzat de manera que el control de l’aprenentatge passi de les mans del professor a les dels alumnes.

Per obtenir unes bones estratègies d’aprenentatge hi ha una sèrie de factors que hi influeixen:

  • El suport és molt important, ja que ajuda a millorar la motivació, l’actitud i l’afecte.
  • Personalitzar l’aprenentatge. Els infants han de ser els protagonistes del seu propi procés d’aprenentatge.
  • Revisar el que ha après. La persona que estudia o aprèn ha de revisar de manera conscient tot el que fa per aprendre. Implica un exercici sincer d'avaluació sobre l'èxit assolit i el que encara cal adquirir. L’infant, durant l’època de primària, encara no ha adquirit aquesta capacitat, per tant és un paper que han d’exercir tant els pares com els professors.

 Material elaborat per Maria Magdalena Campos Piña, psicòloga.