La visió positiva de l'adolescència
L’adolescència és un període de la vida embolcallat de falsos mites i de molta incomprensió. Aquesta visió esbiaixada no ajuda al bon desenvolupament dels adolescents ni a les bones relacions amb els adults. La bona notícia és que, de cada vegada més, la recerca sobre el desenvolupament del cervell aporta coneixements per entendre aquest període tan controvertit de la vida. Recordam quatre mites que poden ajudar els adolescents i els adults que conviuen amb ells a canviar la visió sobre aquesta etapa:
- L’adolescència s’acaba amb la majoria d’edat. Actualment, en la nostra societat, aquesta afirmació no és certa. Es considera que l’adolescència comença a devers 12 anys i que no acaba fins als 24, aproximadament. És, per tant, una etapa àmplia, que abarca molts anys i situacions importants de la vida dels joves, i que, a més, marquen el camí dels adults que seran.
- Els canvis d’aquesta etapa són causats per les hormones. És cert que el sistema endocrí té un desenvolupament important en aquesta etapa i que es pot relacionar amb les conductes dels adolescents. Així i tot, la major part dels canvis que s’experimenten aquests anys estan relacionats amb el desenvolupament del cervell, per la qual cosa sorgeixen maneres noves de pensar, sentir i relacionar-se amb les persones i l’entorn.
- L’adolescència és un període d’immaduresa que inevitablement passarà. Res més enfora de la realitat. No és un període que «s’ha de passar», com si fos quelcom qu es’ha d’oblidar o deixar que flueixi. Més aviat al contrari: és una etapa d’aprenentatge molt potent que permet que el jove es desenvolupi i esdevingui un adult sa i feliç.
- En aquesta etapa, és indispensable arribar a una independència total dels adults. És veritat que és quan s’abandona la dependència dels pares, però no és aconsellable l’extrem contrari. De fet, a més de guanyar importància la relació amb els amics, els joves també es beneficïen de la relació amb els adults. Per tant, s’ha de desenvolupar la interpendència, de manera que s’aprengui a donar efecte i a rebre’n.
L’adolescència és, per tant, un període de desenvolupament de l’individu que comporta canvis i reptes. Per a cada un dels canvis existeix la potencialitat positiva d’aprenentatge, però també la negativa. L’objectiu d’aquesta etapa és extreure’n l’aprenentatge positiu i mantenir-lo els anys d’adultesa. Per aconseguir-ho, cal que tant l’adolescent com els adults que l’envolten entenguin l’essència d’aquest període. Una essència que es resumeix en quatre característiques de l’adolescència:
Cercar novetats
El cervell dels adolescents necessita gratificació, la qual cosa els augmenta la motivació per cercar constantment experiències noves.
- Avantatges: aquesta motivació els fa viure amb més predisposició al canvi, amb fascinació per la vida i amb un desig de fer les coses d’una manera diferent. Els adolescens tenen anhel d’aventura.
- Desavantatges: cercar novetats constantment sense tenir en compte els riscos és perillós. La manera d’aprofitar al màxim l’avantatge d’aquesta característica no és frenar la motivació per cercar novetats, sinó fomentar la reflexió i valoració de les conseqüències de les accions. Aquest és el paper dels adults que es relacionen amb els adolescents.
La implicació social
La relació amb els iguals guanya importància en aquesta etapa, milloren les connexions i es fan amistats noves.
- Avantatges: aquestes relacions fan que es creïn xarxes de suport, importants i necessàries també durant l’etapa adulta. De fet, disposar d’aquesta xarxa durant tota la vida és el factor que es relaciona més amb el benestar i la felicitat.
- Desavantatges: moltes vegades, aquest augment de la relació amb els iguals comporta desconnectar de manera extrema del món dels adults. Això és desaconsellable, perquè pot desembocar més fàcilment en conductes de risc. Per tant, cal tenir cura i fomentar la relació entre adults i adolescents amb un equilibri d’interdependència, de manera que puguin desenvolupar la seva autonomia amb seguretat.
L’augment de la intensitat emocional
Els adolescentes viuen d’una manera apassionada; estan plens de vitalitat i experimenten les emocions amb molta intensitat.
- Avantatges: això els aporta entusiasme per viure, energia.
- Desavantatges: experimentar emocions de manera intensa sense saber-ho gestionar correctament pot comportar molts problemes: irritabilitat, impulsivitat, canvis d’humor, etc. És el moment, per tant, d’aprendre a gestionar les emocions per viure amb intensitat també durant l’adultesa.
L’exploració creativa
El cervell adolescent desenvolupa maneres noves de pensar (el pensament conceptual i el raonament abstracte), que li permeten desenvolupar la consciència i analitzar el perquè i el com de les coses. Veuen el món des d’una perspectiva nova que els convida a questionar-s’ho tot i a proposar alternatives.
- Avantatges: aquesta característica aporta riquesa i plenitud a la vida, per això convé cultivar-la i mantenir-la durant l’edad adulta. Així, serà capaç d’evitar l’apatia i automatisme de la rutina, i, en canvi, sempre veurà possibilitats noves.
- Desavantatges: una cerca profunda i sense guia pel sentit de la vida pot derivar en crisis d’identitat, manca de propòsits en la vida i vulnerabilitat. Novament, els adults tenen un paper importantíssim com a guies d’aquests procés.
En conclusió, l’adolescència és un període de reptes, que impliquen riscos i oportunitats. Entendre aquests canvis és indispenspesable per aprofitar els aspectes positius i extreure’n els aprenentatges i experiències que formaran els adults de demà. Aquesta tasca correspon als adolescents i als adults que els envolten.
Siegel, D. J. (2020). Tormenta cerebral: el poder y el propósito del cerebro adolescente. Alba.