Jocs per millorar l?autoestima en infants i adolescents

Aquests jocs estan enfocats a infants i adolescents, però també poden servir per a adults. 

«L’arbre de l’autoestima»

És un joc molt útil per prendre consciència de les nostres qualitats i assoliments, i poder sentir-nos orgullosos.

  1. Divideix un full en blanc en dues columnes verticals iguals d’ample. A una columna hi escriuràs els teus assoliments i, a l’altra, les qualitats. Els assoliments inclouen realitzacions, èxits de més a menys importància, en els diferents àmbits de la teva vida. Escriu tants assoliments com qualitats recordis.
  2.  Dibuixa un arbre. Deixa en blanc uns cercles, que són com a fruits, que pengin de les branques. Després, dibuixa’n les arrels. Dins els cercles (fruits), escriu-hi alguns dels teus assoliments i, a les arrels, les qualitats que t’han permès d’assolir-los.
  3.  Contempla el teu arbre durant uns minuts. Escriu el que creus que l’arbre diu de tu. Si et fa ganes, comparteix-lo amb els amics o grup de confiança. Finalment, col·loca’l en algun lloc visible on el puguis tenir sempre present.

«Com em veuen els qui volen el bé per a mi?»

Ens ajuda a conèixer els trets positius que la gent de confiança veu en nosaltres, però que nosaltres no sabem que tenim o no els valoram.

  1. Fem grups de persones que es coneixen i que tenen una certa confiança. S’asseuen en cercle i s’observen durant uns minuts.
  2. Agafen un full i escriuen el seu nom a dalt de tot.
  3. Seguidament, passen el full a la persona que tenen a l’esquerra i escriuen alguns trets positius al paper de la persona que els ha tocat. I així successivament fins que hom torni a tenir el seu full, en el qual afegirà alguns trets positius propis que reconegui.
  4. Cada participant llegeix, primer en silenci i després en veu alta, els trets de la seva llista.
  5. Podem demanar i oferir aclariments i, per suposat, donar les gràcies. 

«Anunci publicitari d’un mateix»

  1. Es fa entre un grup de persones que s’entenguin bé. Cada membre escriu un anunci publicitari de si mateix, amb optimisme, que sigui realista, tingui un estil directe i sigui vigorós.
  2. Després, qui ho vulgui el pot llegir en veu alta i amb expressivitat.

(Font: resum i adaptació de Bonet)

 Material elaborat per Maria Magdalena Campos Piña, psicòloga.