Com pots solucionar els problemes d?una manera eficaç

Com pots solucionar els problemes d’una manera eficaçLes situacions problemàtiques formen part del dia a dia, ja siguin repetides com noves. Si vols saber com pots fer-hi front d’una manera eficaç, et recomanam que segueixis aquestes passes que proposen els psicòlegs D’Zurilla i Golfried:

 1. Reconeix que hi ha un problema. Moltes de vegades, ens costa reconèixer que tenim un problema i tendim a respondre-hi de manera impulsiva, o, per contra, no fem res per arreglar-lo. Per tant, la primera passa és reconèixer que tenim un problema per poder fer-hi front.
 2.  Defineix el problema. Intenta descriure’l amb el màxim de detall possible. Com ha aparegut, quins factors hi han influït, com t’afecta i, sobretot, estableix una meta realista, és a dir, si pots res per solucionar-lo. De vegades sorgeixen situacions que no podem controlar i que, per tant, no depenen de nosaltres.
 3. Genera solucions alternatives. Es tracta de pensar el màxim nombre de solucions possibles, variades i sense jutjar-les. Com més alternatives creem, més possibilitats tindrem de trobar-hi la solució més adequada.
 4. És hora de prendre una decisió. Cal que adoptis la que consideris que seria la millor solució. Una de les maneres per triar l’opció òptima és anticipar quines serien les conseqüències de posar-la en pràctica.
 5.  Comprova’n els resultats. Finalment, hauries de provar la solució que hagis triat i valorar si ha donat bons resultats. Si no ha anat bé, sempre podràs provar altres alternatives del llistat de solucions.

Exemple:

 1. Reconeix que tens un problema
 2. Defineix el problema: «No sé com puc fer més amics»
 3. Genera solucions:
  • Cercar activitats o cursos
  •  Practicar esports col·lectius
  • Que els amics em presentin gent nova
  • Apuntar-me a xarxes socials i participar en xats
  • Sortir amb els amics a qualque bar
  • Fer viatges organitzats en grup
  • Apuntar-me a algun grup, associació, ONG...
  • Anar a alguna festa o esdeveniment social
 4. Tria’n unaComprova’n els resultats

 Material elaborat per Maria Magdalena Campos Piña, psicòloga.