Consells útils a l'hora d'emprar les xarxes socials

xarxes socialsJa va dir Aristòtil que «l'home és un ésser social per naturalesa». Naixem, vivim, ens desenvolupam i creixem en societat. Com a animals socials que som, anam multiplicant les nostres relacions dins la nostra comunitat i formam part d'una família, d'un conjunt d'amics i companys de classe, d'un equip o d'un grup de persones amb qui compartim aficions o gusts similars. Tot això es va produint d'una manera progressiva i controlada, a mesura que anam madurant i, alhora, ampliant els nostres contactes i les nostres relacions personals. Aquest és el punt de partida que no hem d'oblidar.

D'altra banda, apareixen les denominades xarxes socials, creades essencialment per fomentar les relacions personals a través d'Internet creant diferents espais en què els usuaris de cadascuna d'aquestes xarxes poden comunicar-se, compartir opinions o experiències i, en suma, interactuar. Parlam de plataformes de comunicacions que permeten connectar gent que es coneix o que desitja conèixer-se centralitzant recursos, com ara fotos i vídeos, en un lloc de fàcil accés i administrat pels usuaris mateixos. Com bé sabeu, es poden crear infinits grups entorn d'un interès o afició comuna, oferint d'aquesta manera als membres del grup un espai per al diàleg, l'aprenentatge o l'intercanvi d'idees o de punts de vista. 

Així doncs, i assumint que totes aquestes aplicacions tecnològiques que usam amb total naturalitat i totes aquelles que, sens dubte, aniran apareixent, arriben per romandre entre nosaltres, aquí us plantejam una sèrie de consells que us poden resultar d'utilitat de cara a la vostra ocupació racional de les xarxes, dins uns límits que ens permetin gaudir d'unes més que útils eines de comunicació, però coneixent-ne els riscs i tots els problemes que planteja un mal ús d’aquestes eines.

  •  Tria bé la xarxa social en què vulguis participar. Cada xarxa té el seu propi perfil concret de destinataris i una finalitat definida. Pren-te el teu temps.

  • Evita missatges de desconeguts. No permetis en la comunicació a distància el que de cap manera no permets en la comunicació presencial.

  • Les xarxes socials et poden ajudar a mostrar-te als altres, però no facis de les xarxes socials el teu principal senyal d'identitat. Sigues autèntic al món real.

  •  Configura molt bé el teu perfil i la teva privadesa, limita-la a cercles tancats ben delimitats, i vetlla sempre per la seguretat tant dels dispositius electrònics que utilitzes com del mateix accés a les teves xarxes socials.

  • Procura tenir cautela amb la informació personal: no donis excessiva informació personal o familiar, utilitza contrasenyes complexes i no les comparteixis. No deixis que ningú conegui de tu més que el que tu expressament permets.

  • Evita les amistats en línia, i ves alerta amb les converses que entaules. Alerta amb els estranys. Els estranys mai no són els teus amics. El que des de molt petits ens varen ensenyar a tots els nostres pares no canvia pel fet que el contacte es produeixi de forma telemàtica. Mai no saps qui hi ha a l'altre costat. No ho oblidis. No acceptis sol·licituds d'amistat de persones desconegudes o de persones que dubtes que coneixes.

  • El fet que s'actuï des de la distància no vol dir que no hagis de tenir molta cura amb el que dius i amb el que comparteixes. Respecta sempre les opinions de les altres persones, encara que no estiguis d'acord amb elles. Guia't per la prudència.

  • No insultis, no molestis ni ofenguis i pensa sempre què diràs abans de difondre una informació. La llibertat d'expressió no és un dret absolut, ni al món presencial ni al virtual. 

  • Té molta precaució perquè en utilitzar de forma incorrecta les xarxes socials poden cometre's il·legalitats: compartir imatges alienes, intercanviar arxius o descarregar continguts protegits per drets d'autor, injuriar, calumniar o atemptar contra l'honor o la intimitat, per posar-ne alguns exemples.

  • Ves alerta amb la informació i amb les fotos que comparteixes. Mai no saps en quines mans pot caure tot el que llances a les xarxes socials. A més, no divulguis fotos d'altres persones sense el seu exprés consentiment, atès que hi ha en joc el dret fonamental a la seva intimitat.

  • Les xarxes presenten molts d’avantatges, però també molts de perills: ciberassetjament, addicció, grooming, sèxting, robatori d'identitat…

  • És necessari fer un ús racional i responsable de les xarxes socials. Resulta essencial que en l'àmbit familiar es fixin una sèrie de normes de bon ús dels diferents dispositius electrònics. Són eines molt útils que ens permeten mantenir contacte amb bons amics, fer millor la nostra feina i donar difusió a les iniciatives i accions que duem a terme, però sabent en cada moment quin és l'objectiu que perseguim.

  • Mai no assisteixis a cites concertades a través d'aquests mitjans. No et fiïs de tot el que veus o llegeixes a la xarxa. Tingues en compte que res no és el que sembla.

  • Diverteix-te, interactua, però no oblidis que a través de la xarxa solament es transmeten conjunts d'uns i zeros. Les relacions de debò són aquí, al món real.

  • Sent menor d'edat, els teus pares han de tenir cert control sobre la teva activitat a les xarxes. No atempten contra la teva intimitat, et protegeixen. No t'amaguis quan usis les xarxes socials. Tingues en compte que ells sempre vetllaran per la teva seguretat i volen el millor per a tu. 

  • Si som víctimes de qualsevol delicte, acudim a les autoritats. Si aquests delictes es cometen a través de les xarxes socials, no deixem d'acudir als qui són aquí per vetllar per la teva integritat i la teva seguretat, com el Grup de Delictes Telemàtics de la Guàrdia Civil o la Brigada de Recerca Tecnològica (BIT) de la Policia Nacional.

Material realitzat pel Dr. José Luis Mateo Hernández, professor de Dret Mercantil de la Universitat de les Illes Balears.