Un indicador de pH a ca nostra

Un indicador de pH a ca nostraUn indicador de pH a ca nostra

Material

  • Una olla amb aigua
  • Col llombarda
  • Sis tassons
  • Una llimona
  • Vinagre de neteja
  • Bicarbonat sòdic
  • Aigua destil·lada
  • Vinagre de taula
  • Amoníac

Procediment

  1. Posa l’aigua a bullir.
  2. Afegeix-hi la col llombarda trossejada i deixa-la coure devers vint minuts. Veuràs que l’aigua torna de color lilós.
  3. Escola la col i posa a la gelera el brou de la col llombarda perquè refredi.
  4. Prepara els sis tassons: un, amb suc de llimona; un, amb vinagre de neteja; un, amb bicarbonat sòdic; un, amb aigua destil·lada; un, amb vinagre de taula, i un altre, amb amoníac.
  5. Quan el brou hagi refredat, aboca’n una cullerada dins cada tassó.
  6. Veuràs que cada tassó canvia de color. Això és a causa del pH de cada un.

Presentació

La col llombarda conté antocianina, un pigment que canvia de coloració en funció del grau d’acidesa i de basicitat.