Un indicador de pH a ca nostra
Un indicador de pH a ca nostra
Material
- Una olla amb aigua
- Col llombarda
- Sis tassons
- Una llimona
- Vinagre de neteja
- Bicarbonat sòdic
- Aigua destil·lada
- Vinagre de taula
- Amoníac
Procediment
- Posa l’aigua a bullir.
- Afegeix-hi la col llombarda trossejada i deixa-la coure devers vint minuts. Veuràs que l’aigua torna de color lilós.
- Escola la col i posa a la gelera el brou de la col llombarda perquè refredi.
- Prepara els sis tassons: un, amb suc de llimona; un, amb vinagre de neteja; un, amb bicarbonat sòdic; un, amb aigua destil·lada; un, amb vinagre de taula, i un altre, amb amoníac.
- Quan el brou hagi refredat, aboca’n una cullerada dins cada tassó.
- Veuràs que cada tassó canvia de color. Això és a causa del pH de cada un.
Presentació
La col llombarda conté antocianina, un pigment que canvia de coloració en funció del grau d’acidesa i de basicitat.