Reconeixement de midó als aliments

Reconeixement de midó als aliments
Material
- Povidona o polividona iodada de qualsevol marca comercial (Betadine®, Curadona®, Topionic®, o d’una altra)
- Bocins d’aliments: poma, patata, pa, plàtan... (tot allò que vulgueu)
- Platets per posar-hi els aliments
Procediment
- Posam cada aliment en un platet
- Abocam 2 o 3 gotes de povidona damunt cada aliment
- Observam el color que hi apareix
- Què ha passat? Per què ha tornat d’aquest color?
Explicació
El midó és una molècula molt grossa que està formada per moltes glucoses unides entre si; és un polisacàrid. Està constituït per dues estructures: l’amilosa (té una estructura helicoïdal i pot arribar a tenir 300 glucoses) i l’amilopectina (té un estructura ramificada i pot arribar a tenir 3000 glucoses).
El midó es troba a les cèl·lules vegetals, que tenen la funció de reserva d’energia. Es diu que el midó és un polisacàrid de reserva energètica vegetal. Molts aliments d’origen vegetal contenen midó i forma part de la nostra dieta. Per nosaltres, és un nutrient que ens aporta glucoses i, per tant, energia.
La povidona conté iode. El iode entra a l’hèlix de l’amilosa i dona una coloració blau fosca, violeta, i pot arribar a quasi negre. Com més midó tingui, més intensitat de color. Si un aliment no conté midó, no tornarà d’aquest color blau lilós.