No volem pomes negres

 No volem pomes negres

No volem pomes negres

Material

  • Ganivet
  • Una poma
  • Suc de llimona
  • Glaçons de gel
  • Film transparent
  • Quatre platets

Procediment

  1. Tallam amb el ganivet la poma per la meitat sense pelar. Només n’utilitzarem una meitat, que la tallarem en quatre parts. Tindrem quatre platets preparats per a cada un dels tractaments següents:
    • Embolicam ràpidament amb film transparent un dels bocins de poma
    • Un altre bocí, el posam dins el gel
    • A un altre bocí, hi abocam suc de llimonaL’altre bocí el deixam talment
  2. Observam l’aspecte de cada bocí després de 15, 30 i 45 minuts.

Explicació

Quan certs components presents a les fruites, com la poma, entren en contacte amb l’oxigen de l’aire, comencen a oxidar-se i tornen marrons. Es coneix com enfosquiment enzimàtic o oxidació enzimàtica, perquè implica l’acció d’enzims i la presència d’oxigen.

Els enzims són molècules que acceleren les reaccions químiques (són catalitzadors) i intervenen en totes les reaccions químiques dels éssers vius.

L’acidesa de la llimona i el fred redueixen la velocitat de l’activitat dels enzims responsables de l’enfosquiment enzimàtic. Per això, en el nostre experiment no tornen marrons o ho fan més lentament. Com que l’enfosquiment enzimàtic necessita oxigen, si embolicam la poma amb film transparent, també n’evitam l’oxidació. El bocí que queda en contacte amb l’aire i amb els enzims actius, ràpidament torna marró.