L'osmosi i els ossets

 L’osmosi i els ossets

L’osmosi i els ossets

Material

  • Ossets de goma (llepolia)
  • Un tassó amb aigua
  • Un tassó amb vinagre
  • Un tassó amb aigua i molta sal
  • Bàscula
  • Cinta mètrica o similar

Procediment

  • Agafa un parell d’ossets i apunta’n la mida i el pes
  • Posa un osset de goma dins cada uns dels tassons
  • Deixa’ls-hi durant 12 hores
  • Treu els ossets dels tassons i estudia què ha passat!

Explicació

Els ossets estan formats per aigua i gelatina, però la proporció d’aigua és superior a la de gelatina.

L’osset que havíem posat dins el tassó d’aigua ha tornat més gros. L’aigua hi ha entrat, s’ha filtrat a l’estructura de la llepolia i, per això, ha augmentat de volum. Així i tot, encara n’hi cabia més!!!

L’osset que estava amb vinagre s’ha dissolt. Com que el vinagre és un àcid, ha romput l’estructura interior de l’osset i s’ha fos.

L’osset del tassó amb aigua salada ha quedat igual o ha tornat una mica més petit, depèn de la quantitat de sal que hi hàgim posat. Si hem abocat molta de sal a l’aigua, la proporció del líquid del tassó és inferior que la de dins l’osset. Per compensar, l’aigua de l’osset o bé queda a dins o en surt. Aquesta propietat es diu osmosi i és molt important per als éssers vius.

Si vols investigar una mica més, posa un tros o una fulla de lletuga dins el tassó amb aigua i sal, i compara’l amb el que passa amb una altra que hagis posat dins un tassó amb aigua tota sola. Això sí, hauràs d’esperar unes quantes hores...

Què veus? Ha passat el mateix que amb l’osset?