Llevat que infla globus

Llevat queinfla globusLlevat que infla globus

Material

  • 2 botelles de plàstic transparent (per exemple, de 500 ml)
  • Llevat de forner (no funciona amb ferment químic)
  • Sucre
  • Una cullera
  • Un embut
  • Olla o microones
  • 2 globus (infla’ls un poc i desinfla’ls per separar-ne bé les parets)

Procediment

  1. Encalenteix 1 tassó i mig d’aigua dins una olla o el microones fins que sigui tèbia (aprox. 30-37 °C).
  2. Dissol bé sis cullerades de sucre dins l’aigua tèbia.
  3. Reparteix aquesta aigua amb sucre entre les dues botelles de plàstic (fins a ⅓ del seu volum).
  4. Etiqueta les botelles amb les indicacions «Només amb sucre» i l’altra, «Amb sucre i llevat».
  5. Afegeix una cullerada de llevat (un sobre de llevat deshidratat) dins la botella que posa «Amb sucre i llevat». Remena-ho un poc.
  6. Col·loca un globus desinflat al coll de cada botella i assegura’t que hi queda ben subjectat
  7. Observa les dues botelles després de vint minuts. Per què s’infla un globus i l’altre no?

Explicació

Només s’infla el globus de la botella que conté sucre i llevat. El llevat de forner és un ésser viu unicel·lular, un fong anomenat Saccharomyces cerevisiae. Amb aigua, la temperatura adient i la presència de sucres, comença a menjar i créixer, i genera el que coneixem com a fermentació alcohòlica. També començarà a multiplicar-se!

La fermentació alcohòlica és un procés d’obtenció d’energia en absència d’oxigen, que consumeix glucosa i produeix alcohol i CO2. El CO2 és el gas que infla el globus del nostre experiment.

Saccharomyces cerevisiae és el llevat que s’utilitza per elaborar pa i cervesa. Per què el nostre pa no fa gust d’alcohol? Per què amb la temperatura del forn l’alcohol s’evapora. I el CO2? És el responsable que la massa de pa augmenti de volum i sigui esponjós