Ou fregit sense foc

Ou fregit sense foc

Ou fregit sense foc

Material

  • 1 plat
  • 1 ou
  • Alcohol de farmàcia al 96%

Procediment

  1. Aboca una petita quantitat d’alcohol al plat fins a tapar-ne tota la superfície.
  2. Trenca un ou al damunt.
  3. Aboca un poc més d’alcohol damunt l’ou.
  4. Espera devers trenta minuts i observa’n el resultat.

Important! El resultat d’aquest experiment NO ÉS COMESTIBLE!

Explicació

La clara d’ou és bàsicament aigua (88-90 %) i proteïnes (12 %), la més abundant de les quals és l’ovoalbúmina. Totes les proteïnes de l’ou estan en suspensió col·loïdal, per això el blanc és líquid.

Les proteïnes estan formades per seqüències d’aminoàcids, que es pleguen sobre si mateixes i generen estructures més complexes. Si aplicam calentor o determinats agents químics, com l’alcohol, les proteïnes perden aquesta estructura plegada, es diu que es desnaturalitzen, deixen de ser solubles i coagulen. Les proteïnes coagulades les veiem blanques i sòlides.