Ciència, alimentació i salut: una mirada crítica des de la recerca

Tipus d’activitat: xerrada

Breu descripció

Durant aquesta xerrada es planteja una reflexió crítica sobre com l’alimentació afecta el nostre metabolisme i la nostra salut, especialment en el cas de la població jove. A partir d’exemples de recerca real, es parlarà sobre conceptes bàsics de nutrició, el paper del fetge en el metabolisme, la classificació dels aliments segons el grau de processament (sistema NOVA), i l’impacte dels aliments ultraprocessats en la salut i la sostenibilitat. L’activitat també inclou preguntes participatives i refutació de mites alimentaris.

Objectius

  • Promoure l’interès per la recerca científica i la cultura alimentària saludable.
  • Donar eines per entendre millor la relació entre dieta i salut metabòlica.
  • Fomentar el pensament crític sobre el consum d’ultraprocessats.

Destinataris

  • Alumnes d’ESO, batxillerat i FP.

Dates, horari i lloc

  • A petició dels centres educatius i segons la disponibilitat de la ponent.
  • Lloc de realització: campus universitari, Palma.

Continguts

  • Introducció a la ciència i a la recerca biomèdica.
  • Metabolisme i funcions del fetge.
  • Nutrients: funció i classificació.
  • Sistema NOVA i aliments ultraprocessats.
  • Dieta mediterrània i sostenibilitat.
  • Mites alimentaris i qüestionari.

Metodologia

Xerrada dinàmica amb suport audiovisual (PowerPoint).

Ponent

Maria Magdalena Quetglas Llabrés, investigadora postdoctoral del grup de recerca en Nutrició Comunitària i Estrès Oxidatiu (NUCOX), professora de la Universitat de les Illes Balears (UIB) i membre de l’Institut Universitari d’Investigacions en Ciències de la Salut (IUNICS).

Inscripció

Observacions

  • Durada de l’activitat: 45 o 50 minuts + 10 minuts per a preguntes o dubtes.
  • Llengua vehicular: català/castellà.