El menjar que canvia el teu cos... i el teu futur! Una introducció a la nutrigenòmica

Tipus d’activitat: Taller

Breu descripció

Nutrigenòmica i microbiota: com l’alimentació influeix en el nostre cos des de l’inici de la vida. Aquest taller està dissenyat per a estudiants de primària i secundària, amb l'objectiu d’acostar conceptes científics complexos —com la nutrigenòmica, la microbiota intestinal i la nutrició primerenca— de manera dinàmica, accessible i visual.

Objectius

  • Acostar-se a la ciència de manera pràctica i entretinguda mitjançant el joc.
  • Descripció d’hàbits saludables i aplicació a la vida real (consum de fibra, fruites, aigua, reducció d’ultraprocessats).
  • Comprendre, de manera adaptada a l’edat, com l’alimentació pot influir en l’expressió gènica.
  • Conèixer la microbiota intestinal, reconèixer el paper essencial de la microbiota en la salut i l’equilibri de l’organisme.
  • Comprendre la rellevància de la llet materna com l’aliment més complet i essencial en els primers mesos de vida.

Destinataris

Estudiants de primària i ESO

Data, horari i lloc

  • Des de l’octubre fins al maig. A petició dels centres educatius i segons la disponibilitat de la ponent.
  • Campus de la UIB

Continguts

  • Descripció d’hàbits saludables i recomanacions per dur un estil de vida adequat. Explicació dels diferents tipus de macronutrients i micronutrients. Els aliments són font no només de calories, sinó també de molècules bioactives, com hormones i vitamines, que intervenen en processos de comunicació cel·lular i en rutes metabòliques clau.
  • Introducció a la nutrigenòmica: l’estudi de la influència de l’alimentació en els nostres gens. Dit d’una altra manera, els gens no són un destí fix i la seva expressió pot modular-se a través de l’alimentació, l’ambient o l’estil de vida.
  • Presentació de la microbiota intestinal com un ecosistema complex, comparat amb una «ciutat viva», que influeix en la digestió, la immunitat i fins i tot en la salut mental.
  • Nutrició en etapes primerenques: importància de l’alimentació materna durant l’embaràs i del paper únic de la llet materna com a aliment que nodreix tant el nadó com els seus bacteris intestinals.

Metodologia

S’empra una metodologia participativa i experiencial que combina:

  • Experiments senzills
  • Analogies i recursos visuals
  • Dinàmiques interactives
  • Demostracions senzilles amb materials quotidians
  • Qüestions tipus joc de preguntes i respostes per consolidar l’aprenentatge de manera lúdica

Ponent

Sophie Bernard Lacombe, doctoranda de segon any del Departament de Biologia Fonamental i Ciències de la Salut de la UIB, específicament del grup de Nutrigenòmica, Biomarcadors i Avaluació de Riscs (NuBE). Membre de l’Institut de Recerca Sanitària Illes Balears (IdISBa).

Inscripció

Observacions

  • Nombre màxim d’alumnes: 35
  • Llengua vehicular: castellà o català
  • Durada de l'activitat: una hora.