Fira de la Ciència i la Tecnologia (Inca)

La Facultat de Ciències i l'Escola Politècnica Superior de la UIB, en el marc del Programa d'Orientació i Transició a la Universitat (POTU), participen vuit estands, en els quals els assistents podran gaudir experiments de ciència relacionats amb la química, la física, la biologia, la geologia, la bioquímica, les matemàtiques, la informàtica i la tecnologia. Fira de la Ciència i la Tecnologia (Inca)

Els estudiants universitaris que actualment cursen els graus d'Edificació, Enginyeria Agroalimentària i del Medi Rural, Enginyeria Electrònica Industrial i Automàtica, Enginyeria Informàtica, Enginyeria Telemàtica, Física, Química, Biologia, Bioquímica i Matemàtiques faran les demostracions i explicacions durant la fira.

Organitza: Ajuntament d’Inca i Associació de Comerciants i Restauradors d’Inca

Xerrada 

Dia 29 d'octubre de 2016, a les 19 hores a la Plaça Mallorca. Inca

Com s'ha de fer per degustar la xocolata, a càrrec del Dr. Francisco García Palmer. Departament Biologia Fonamental i Ciències de la Salut

Es farà una introducció al món de les característiques, elaboració i propietats de la xocolata, seguida d’una degustació de diferents xocolates representatives. Entre les diferents xocolates, menjarem Quelys.

Experiments de laboratori

Dates: dies 29 i 30 d'octubre de 2016
Lloc: Plaça de Mallorca. Inca

Juga amb les ones gravitacionals

Vols saber més sobre les ones gravitacionals i els forats negres? Aquí tindràs l'oportunitat de fer el teu propi detector d'ones gravitacionals amb Spacetime Quest. En aquest joc tu ets el científic, i el teu desafiament és repartir sàviament un pressupost entre tots els subsistemes i diferents aspectes d'un detector d'ones gravitacionals, competint amb la resta dels participants. També es podrà jugar a Black Hole Pong, una versió del clàssic videojoc Pong, en què hauràs de gestionar la potent gravetat dels forats negres per aconseguir les òrbites que et portin a la victòria.
Professora responsable: Dra. Alicia Magdalena Sintes Olives. Departament de Física

Volcà químic

S'ha descobert que Inca és una zona volcànica. De fet, s'ha descobert un volcà a la plaça Mallorca.
La previsió és que entrarà en erupció cada 30 minuts durant tot el cap de setmana (a les hores en punt i a les mitges). Prestau atenció per no perdre-us-el!
Professorr responsable: Dr. Miquel Barceló. Departament de Química

Cuina molecular: MàsterXef químic

Els grans cuiners han fet ús de la química per poder canviar el gust, la textura, el color, la forma..., dels aliments. En aquesta ocasió coneixerem la tècnica de l'esferificació inversa, en què es posa de manifest la reacció entre l'alginat i el calci. A més, coneixerem una tècnica per fer extraccions d'aromes/olis essencials.
Professora responsable: Dra. Montserrat Rodríguez Delgado. Departament de Química

Canó de Gauss i forces magnètiques

Aprendrem els conceptes bàsics dels camps magnètics utilitzant uns imants, i els emprarem per construir un petit canó. A més, es presentaran altres experiments que il·lustren l’efecte de les forces magnètiques, com els ferrofluids o la frenada magnètica.   
Professors responsables: Dr. Antoni Borràs López. Departament de Química i Dr. Joan Torrens. Departament de Ciències Matemàtiques i Informàtica

Simulador d'un tornado

Simulació d'un tornado amb gel sec.
Professora responsable: Dra. Catalina Picornell Alou. Departament de Física

Cultius hidropònics

Mostra de cultius hidropònics.   
Professors responsables: Dra. Catalina Cabot Bibiloni i Dr. Jaume Vadell Adrover. Departament de Biologia

Conservació del sòl mitjançant la vegetació

Conservació del sòl mitjançant la vegetació.   
Dra. Catalina Cabot Bibiloni i Dr. Jaume Vadell Adrover. Departament de Biologia

Color, fluorescència i luminiscència

Activitats relacionades amb el color, la fluorescència i la luminiscència.
Professora responsable: Dra. Pilar Roca Salom. Departament de Biologia Fonamental i Ciències de la Salut

Matemàgia

Realització de trucs de màgia amb un rerefons matemàtic.   
Professora responsable: Dra. Ana Belén Petro. Departament de Ciències Matemàtiques i Informàtica

Col·locam caramels

Els policubs són peces de forma cúbica de diferents colors que es poden enganxar per crear noves formes. Els participants han de “jugar” amb un nombre concret de peces i han d’intentar construir formes donades, els més petits, o formes inventades, els més grans. A partir d’aquí, es treballen els coneixements de descomposició de nombres, mesura d’àrees i superfícies, repartició, etc.
Professora responsable: Dra. Ana Belén Petro. Departament de Ciències Matemàtiques i Informàtica

Control de dispositius mitjançant els senyals del cervell (BCI, Brain Computer Interaction)

Els sistemes BCI (Brain Computer Interaction) ens permeten registrar les ones cerebrals en temps real. Aquestes ones representen l'activitat que fem per realitzar les accions quotidianes. Per a determinades accions el cervell s'ha de concentrar i activar zones específiques que permeten enviar els senyals adequats als músculs, els quals al final podran actuar sobre els dispositius físics. Amb els nous sistemes BCI podem esbrinar quins tipus de senyals generam, i si els classificam podem usar-los com a ordres per controlar alguns dispositius físics de l'ordinador. En aquest taller el participant comprovarà físicament l'activitat cerebral, i amb un simple entrenament de 5-10 minuts podrà aplicar-la al control d'un dron o helicòpter. L'EEG neurofeedback proporciona el control directe de l'helicòpter a través del cervell (la capacitat de focalitzar i/o relaxar estableix el llindar per al vol).   
Professor responsable: Dr. Francisco José Perales López. Departament de Ciències Matemàtiques i Informàtica.

Consultau el programa complet de la fira.