XI Campus Cientificotècnic d'Estiu (enguany, virtual)

XI Campus Cientificotècnic d'Estiu (enguany, virtual)El Vicerectorat d'Estudiants, a través del Programa d'orientació i transició a la Universitat (PortUIB) organitza el XI Campus Cientificotècnic d’Estiu, juntament amb la Facultat de Ciències i l'Escola Politècnica Superior.

L’objectiu principal és fomentar l’interès per la ciència, la tecnologia i la innovació entre estudiants de 4t d’ESO i 1r de batxillerat de les Illes Balears.

A causa de la situació actual, enguany el Programa d’Orientació i Transició a la Universitat (PortUIB) ha traslladat aquesta activitat a un entorn virtual.

Destinataris

 • Alumnes de 4t d'ESO que hagin cursat l’itinerari de ciències en centres de les Illes Balears.
 • Alumnes de 1r de batxillerat de la modalitat de ciències en centres de les Illes Balears.

La UIB ofereix un nombre determinat de places. En cas que el nombre d'alumnes superi el de places disponibles, es tindrà en compte l’expedient acadèmic.

Lloc, dates i horari

Activitats mitjançant una plataforma virtual.
Es durà a terme en dos torns:

 • Primer torn: dies 22, 23, 25 i 26 de juny de 2020, de 10 a 13 hores
 • Segon torn: dies 29, 30 de juny i 2 i 3 de juliol de 2020, de 10 a 13 hores

Objectius

 • Potenciar l'interès dels joves estudiants de 4t d’ESO i 1r de batxillerat per la ciència i la tecnologia.
 • Incentivar l'accés dels estudiants a les titulacions cientificotècniques.

Activitats

Es realitzaran les següents activitats:

 • Ones Gravitacionals i la Seva Simulació. Voleu saber més coses sobre les ones gravitacionals i els forats negres? Uns joves investigadors us ho explicaran tot. També tindreu l'oportunitat de fer el vostre propi detector d'ones gravitacionals mitjançant material casolà des de ca vostra.
 • Jocs Digital Educatiu entreREDes. Els jugadors recorren el país per diferents línies i subestacions de la xarxa de transport d'electricitat, a mesura que van encertant preguntes de matèries diferents: Física i Química, Matemàtiques, Sector Elèctric i Cultura.
 • Cita amb Científica: Alícia Sintes. Tindreu l’oportunitat de conèixer una investigadora de la UIB i interactuar amb ella. Us recomanam que prepareu moltes preguntes, ja que, després d’explicar-vos la seva trajectòria professional, les hi podreu fer. 
  Alicia Sintes, investigadora que lidera la participació del Grup de Relativitat i Gravitació de la UIB en la col·laboració científica internacional LIGO. En aquest projecte es varen detectar per primera vegada les ones gravitacionals, descobriment mereixedor del premi Nobel de Física 2017 i del premi Princesa de Asturias d'Investigació Científica i Tècnica 2017.
 • Jocs Topològics. Introduirem el concepte de topologia i jugarem amb algunes de les propietats que estudia aquesta «geometria de plastilina i paper».
 • El viatge al món de la teva boca: un somriure saludable. Us endinsareu en el món de la boca per adquirir hàbits que afavoreixin la salut bucodental, com ara la reducció del consum d'aliments amb sucre, una higiene eficaç de la boca, utilització de fluorurs i prevenció d'accidents dentals. L'alimentació és un altre dels aspectes clau per a la salut de les persones. Una alimentació sana, variada i equilibrada contribuirà a millorar la salut en general i prevenir malalties (obesitat, malalties cardiovasculars, trastorns de l'aparell locomotor o alguns càncers).
 • Experiments Casolans de Física i Química. Amb material accessible i des de ca vostra, estudiareu i coneixereu conceptes i lleis físiques i químiques.
 • La Tècnica de la PCR. Resumirem la base teòrica i visitarem les instal·lacions dels Serveis Cientificotècnics de la UIB per veure de primera mà el material i l’instrumental relacionat. També extraurem material genètic amb material casolà. I, finalment, observarem mostres per microscòpia electrònica.
 • Cita amb Científic: Sebastiá Albertí. Tindreu l’oportunitat de conèixer un investigador de la UIB i interactuar amb ell. Respondrà a les vostres preguntes sobre la PCR i la investigació biomèdica. Sebastià Alberti és director del Serveis Cientificotècnics de la UIB i catedràtic de Microbiologia de la UIB

Consultau el material necessari per a la realització dels experiments.

Inscripció

Edicions anteriors

Organitza

PortUIB

Col.labora

bankia. Fundació Sa Nostra

ADEMA

 IAC3

 


Red Eléctrica