Escoltar

358 alumnes faran les proves de selecció d'ESTALMAT a la UIB

La UIB acull les proves de selecció per participar en el programa formatiu per a estudiants d’11 a 13 anys que tenen talent per les matemàtiques 

Dia: dissabte, 1 de juny de 2019
Hora: 10 hores
Lloc:

  • Mallorca: edifici Anselm Turmeda, campus universitari
  • Menorca: Seu universitària de Menorca. Can Salort, carrer de Santa Rita, 11, Alaior
  • Eivissa: Seu universitària d’Eivissa. Antic edifici de Comandància, carrer del Calvari, 1, Eivissa

La UIB i la SBM-XEIX (Societat Balear de Matemàtiques) organitzen a les Illes Balears el projecte ESTALMAT, un programa coordinat a l’Estat per la Reial Acadèmia de Ciències Exactes, Físiques i Naturals, i que té com a objectiu la detecció i l’estímul del talent matemàtic en nins i nines que tenen entre 11 i 13 anys.

Enguany s'han inscrit a les proves de selecció 358 estudiants, 33 dels quals són de centres de Menorca, 40 són de centres d’Eivissa i la resta són de centres de Mallorca. De tots els presentats, s’elegiran 15 nins i nines, nascuts entre 2006 i 2007, per començar el programa ESTALMAT el curs 2019-20.

Els quinze infants que aconsegueixin superar les proves de selecció podran prendre part en un programa formatiu de dos anys de durada, que, mitjançant una metodologia d’aprenentatge actiu i lúdic, els permetrà millorar la capacitat de raonament i resolució de problemes.

El programa no segueix el currículum acadèmic de secundària, sinó que, mitjançant metodologies innovadores i engrescadores, se centra a desenvolupar aspectes i competències que generalment es deixen fora de la programació de les assignatures, malgrat que es consideren una part essencial de l’activitat matemàtica més genuïna. Les sessions són dirigides per l’equip docent d’ESTALMAT, format per una trentena de professors de secundària i de la Universitat.

ESTALMAT, curs 2019-20

Cada curs d’ESTALMAT començarà amb un campament matemàtic de cap de setmana i, posteriorment, es desenvoluparà en una vintena de sessions, d’octubre a maig, que tindran lloc els dissabtes al matí a Sa Riera, a Palma. A banda d’això, hi ha activitats complementàries (cerimònies d’obertura i de tancament, participació a Matemàtiques a l’Esprint, sortides educatives i lúdiques, etc.).

La participació a ESTALMAT és gratuïta, tant per a les proves d’accés com per al programa en si. Hi haurà una borsa de transport (subjecta a disponibilitat pressupostària) per a aquelles famílies que ho necessitin i per afavorir la cohesió territorial. En aquest sentit, en totes les edicions del programa anteriors, s’han pogut finançar els viatges dels participants d’Eivissa i Menorca, juntament amb acompanyants, per assistir a les activitats del programa. Aquest finançament ha estat possible gràcies a la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECIT), la Conselleria d’Educació i Universitat del Govern de les Illes Balears i la Càtedra Santander de la UIB.

Per a més informació consultau el web del projecte. 

El programa ESTALMAT s'inclou en les activitats Seràs UIB del Programa d'Orientació i Transició a la Universitat (PORT-UIB). El Vicerectorat d'Estudiants de la UIB i la Conselleria d'Educació i Universitat, mitjançant el PORT-UIB, treballen conjuntament en el disseny i realització d'una sèrie d'activitats per facilitar als futurs alumnes de la Universitat la transició als estudis superiors, donar suport a les famílies i millorar la comunicació amb els centres educatius de les Illes Balears.

Data de l'esdeveniment: 01/06/2019

Data de publicació: 31/05/2019