III Olimpíada de Filosofia

La Universitat de les Illes Balears convoca la III Olimpíada de Filosofia, amb caràcter autonòmic, que tindrà lloc el dia 10 de març de 2017 a les 9.30 hores.

Bases

  1. Poden participar a l’Olimpíada de Filosofia tots els alumnes matriculats del segon curs de batxillerat que cursin l’assignatura Història de la Filosofia en qualsevol centre públic, concertat o privat de les Illes Balears, així com els alumnes matriculats al primer curs de batxillerat que cursin l'assignatura Filosofia.
  2. El nombre màxim de participants és de cinc per centre.
  3. Cada alumne que s’hi presenti ha de ser avalat per un professor del seu centre d’ensenyament, preferentment el professor de Filosofia, que actuarà com a tutor i tindrà la funció de preparar l’alumne.
  4. Les proves es duran a terme als llocs següents:
    • Participants de Mallorca: edifici Ramon Llull. Campus universitari
    • Participants de Menorca: Seu universitària de Menorca
    • Participants d’Eivissa i Formentera: Seu universitària d'Eivissa i Formentera.
  5. L’Olimpíada constarà de dues proves:
    • Prova de dissertació
    • Prova fotogràfica.
  6. La prova de dissertació consistirà a respondre a una qüestió triada a l'atzar entre tres que hauran proposat els coordinadors respecte d'un tema filosòfic. Proposam per a aquest any el tema següent: les fronteres de la humanitat.
    1.  Els alumnes tindran una hora i mitja per desenvolupar el seu pensament contestant a la qüestió que hagi sortit. Els participants han d’assistir a la prova amb el document nacional d’identitat o equivalent per tal d’identificar-se, si escau.
    2. A l'hora de redactar la dissertació els alumnes hauran de tenir en compte que els criteris de correcció de les dissertacions són els següents: a) Claredat i precisió expressiva (20%); b) estructura (30%); c) argumentació (30%); d) originalitat (20%).
  7. La prova fotogràfica s’ajustarà a les normes següents:
    1. Cada alumne només pot presentar dues fotografies sobre la mateixa temàtica que la dissertació.
    2. Les fotografies han de ser originals.
    3. Es poden realitzar composicions i/o modificacions d'una o diverses fotografies originals.
    4. Les fotografies han de ser inèdites i no premiades en cap altre certamen.
    5. Les fotografies han d'incloure de manera visible una frase de caràcter filosòfic que estigui relacionada amb el tema concret de la prova, «les fronteres de la humanitat», i interactuï amb la imatge. La frase formarà part de la composició i estarà sobreimpresa a la fotografia. Aquesta frase és l’únic text escrit que es pot afegir a la imatge; aquesta restricció no afecta els textos que pertanyin als objectes fotografiats.
    6. Les fotografies es lliuraran, com a data límit, el dia 2 de març (inclòs) en format d'arxiu jpg (el nom de l'arxiu jpg enviat ha de ser el nom de l'alumne/a i el seu centre d'estudis) per correu electrònic a l’adreça olimpiadafilosofiabalears@gmail.com.
      1. Totes les fotografies s’han de presentar, igualment, en paper fotogràfic de dimensió A4, i s’han d’adreçar (totes les fotografies d’un mateix centre han d’anar en un únic sobre) a l’adreça postal següent:

        Dr. Joan Lluís Llinàs Begon
        Universitat de les Illes Balears
        Cra. de Valldemossa, km 7.5. Edifici Ramon Llull
        07122 Palma (Illes Balears)

      2. Cap alumne serà admès a la prova si no presenta totes dues versions de les fotografies.
      3. Els organitzadors es reserven el dret de rebutjar obres que no s’adeqüin al tema i els objectius del concurs o que puguin resultar ofensives.
      4. Les fotografies en què apareguin persones reconeixibles han d'anar acompanyades d'una carta signada per aquestes persones que autoritza l’ús de la seva imatge. (Una còpia de la carta es lliurarà amb el correu electrònic, juntament amb la fotografia, i una altra en format de paper, acompanyant la fotografia, a l’adreça indicada.)
      5. No s'acceptaran fotografies que hagin estat premiades amb anterioritat. El participant manifesta i garanteix que és l’únic titular de tots els drets d'autor sobre la fotografia que presenta al concurs i es responsabilitza totalment que no hi hagi drets de tercers a les obres presentades, així com de tota reclamació de tercers per drets d'imatge. Igualment, la presentació de la fotografia a l’Olimpíada significa la cessió del seu ús a la UIB per exposar-la com a fotografia de l’Olimpíada.
      6. Se seleccionarà un nombre indeterminat de fotografies per formar part d'una exposició fotogràfica organitzada per la UIB.
  8. El programa de continguts és el vinculat al currículum de batxillerat.
  9. Es lliuraran tres premis: un primer premi a la millor combinació de dissertació i fotografia; i dos segons premis, a la millor dissertació, i a la millor fotografia; si el guanyador de l’Olimpíada fos l’alumne amb la millor dissertació o amb la millor fotografia, aleshores el segon premi passaria a la segona millor dissertació o a la segona millor fotografia.
    1. Primer premi: val de 300 euros;
    2. Segon premi, categoria de dissertació: val de 150 euros i un lot de llibres;
    3. Segon premi, categoria de fotografia: val de 150 euros, una càmera i un curset de fotografia.
    4. A més,
      1. Matricula gratuïta a la UIB per al curs 2017-18 als tres guanyadors;
      2. Estada gratuïta durant el primer mes del curs 2017-18 a la Residència d’Estudiants de la UIB per al primer guanyador, si té plaça a la Residència (procediment de sol·licitud i assignació de places disponible a <www.residenciauib.es>). Si no és resident, el premi es canviarà per un abonament individual anual a CampusEsport. En cas d'empat es tindrà en compte l'expedient acadèmic de l’alumne a batxillerat.
  10. Es lliurarà un diploma al millor centre en relació amb els resultats dels seus alumnes a l'Olimpíada.
  11. Els tres guanyadors podran representar les Illes Balears a la IV Olimpíada Nacional de Filosofia, que se celebrarà a Múrcia els dies 5 i 6 de maig de 2017.
  12. El jurat estarà format per cinc professors, amb representants de secundària i de la UIB.
  13. La decisió del jurat serà inapel·lable.
  14. La participació a l'Olimpíada de Filosofia implica el consentiment perquè la dissertació i/o les fotografies siguin usades en actes, exposicions o pàgines web de caràcter divulgatiu de la mateixa olimpíada o de la filosofia, i sempre sense ànim de lucre.
  15. La inscripció l’ha de fer el tutor, abans de les 00.00 hores del dia 24 de febrer, a través del formulari d’inscripció, on s’hi ha de fer constar la relació d’alumnes que es presenten a les Olimpíades.
  16. La inscripció a l’Olimpíada implica l’acceptació d’aquestes bases.

Coordinació

Patrocini i organització

  • Universitat de les Illes Balears: Vicerectorat d'Alumnes, Titulats i Ocupabilitat.
  • Conselleria d'Educació i Universitat: Direcció General de Planificació, Ordenació i Centres.
  • Fotos Ruano.
  • Llibreria La Biblioteca de Babel.